

KAMPEN
kampen en geschiedenis

Stadsbrug Kampen
In 1448 werd de eerste brug in Kampen gebouwd. Deze verbond de omliggende dorpen met de stad. Sinds 1998 is de huidige brug, de IJsselbrug, geopend en heeft een ontwerp dat het stadsgezicht flink versterkt. Belangrijk bij de bouw was dan ook dat de brug een eigentijdse vorm zou krijgen, maar er moest wel rekening gehouden worden met de historische binnenstad. De twee heftorens, met de evenwichtswielen zijn bekleed met bladgoud en doen nog het meeste denken aan de oude stadstorens in de binnenstad.
Door de goede ligging aan de drukke handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn ontwikkelde Kampen zich al snel van eenvoudige stad tot welvarende handelsstad en groeide uit tot één van de machtigste steden van Noordwest-Europa. Hoewel de stad meermalen een belangrijke rol speelde binnen het Hanzeverbond, trad Kampen voor het eerst in 1441 toe tot deze organisatie. Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Vanaf de 17e eeuw werd de lakenproductie een belangrijk alternatief voor de verdwenen zeehandel.
In de 19e en 20e eeuw kwamen daar nieuwe activiteiten voor in de plaats. Kampen is bij velen dan ook bekend als sigarenstad, garnizoensstad of studentenstad. Maar Kampen is tegenwoordig ook een moderne dynamische stad, waar de rijke historie nog wel volop terug te vinden is. Kampen telt honderden monumenten en in de hele binnenstad kunt u ze dan ook allemaal terug vinden. Kampen is één van de twee Nederlandse steden waar nog drie stadspoorten (Koornmarktspoort, Broederpoort en Cellebroederspoort) te vinden zijn.


De IJsselbrug
Om 6.44 uur op 10 mei 1940 werden de beweegbare klappen van de Lange Brug opgeblazen door de Nederlandse soldaten De bewoners van de IJsselkade waren slecht gewaarschuwd.
Om 9.30 uur vond de tweede explosie plaats om de IJsselbrug aan de stadszijde ontoegankelijk te maken De verwarring onder de bevolking was groot. Een ware run op de kruidenierswinkels, slagerijen en sigarettenwinkels vond plaats.
Er werd op grote schaal gehamsterd.